Allmänt hanky panky,

Hemmagjorda cocktails från Savoy-boken à la Peter Prahl

Så jag har äntligen gjort det ― jag har skapat en alldeles egen cocktail. Den heter the Peter Prahl Special, och inspireras av 30-talets glamour, med en nordisk touch. Det här är min tolkning av the Harry Craddock-cocktail; han var en berömd Savoy-drinkexpert vars bok har blivit känd (eller ökänd, beroende på hur man väljer att se det). Han specialiserade sig på experimentella och unika mixer, vilket är vad jag hoppas att kunna göra med en av hans mästerverk ― The Hanky Panky.
 
 

Denna cocktail är en kraftfull och obotlig blandning ― precis som Peter Prahl ― och använder sig av ingredienser som alla känns hemma i rampljuset, men som ändå fungerar perfekt ihop. Jag brukar använda martiniglas till detta, då de nu har en nästan kitschig känsla, trots dess tidigare Bond-konnotationer. Men dessa saker kommer och går, och det som en gång var höjden av sofistikerat kan nu göras ironiskt.

Ingredienser:

1.5 ounces/4.4 cl gin

1.5 ounces/4.4 cl sweet vermouth

En skvätt Fernet Branca

Lite dill

Jag har reducerat mängden Fernet Branca jämfört med original-receptet, eftersom det är en dominant smak, och jag ville få med den där svenska dillsmaken utan att överväldiga sinnena. Fernet Branca är en bitter likör och ska användas varsamt.

Du kommer att behöva mixerglas och en sil för det här, samt en mortel till dillen. Ta helt enkelt dillen och krossa den försiktigt. Vad du än gör, mosa den inte. Ingen vill ha en grön sörja i sitt glas ― det handlar helt enkelt om att framhäva smaken.

Rör samman allt i ett mixerglas, tillsätt is, och sila sedan ner det i ditt fina martiniglas. Jag brukar garnera min drink med lite apelsinskal, men man kan också välja att vara riktigt fin och karamellisera lite skal eller dill, om man verkligen vill imponera. En sak är säker: När du får en smak av the Peter Prahl Special, så är din kväll på väg i helt rätt riktning.